Partnerségünk elkötelezett a méhészet fejlesztése és népszerűsítése mellett Csíkpálfalván és környékén. Célunk egy fenntartható, hatékony rövid ellátási lánc kialakítása, amely összeköti a méhészeket a helyi vásárlókkal. Ezen keresztül szeretnénk elősegíteni a minőségi méz és méhészeti termékek el­ér­hetőségét a közösség szá­má­ra, valamint támogatni a helyi méhésztársainkat a munkájukban.

Mi az a rövid ellátási lánc?

A rövid ellátási lánc (REL) a termelő és a vásárló közötti lehető legrövidebb útvonalat jelenti, amin keresztül a termék eljut a vásárlókhoz. A REL így közvetlen kapcsolatot teremt a termelő és a fogyasztó között, csökkentve vagy teljesen kiiktatva a közvetítőket. A termékek frissebbek maradnak, minőségüket megőrzik, hiszen rövidebb utat tesznek meg a termelőtől a fogyasztóig, így a termékeket kevesebb ideig kell tárolni, raktározni. A REL lényegében egy fenntarthatóbb és tudatosabb értékesítési megoldás, ami biztosítja a fogyasztók számára, hogy közvetlenül helyi termelőktől vásároljanak minőségi termékeket, támogatva ezzel a helyi termelői közösségek munkáját.

Lajos Ferenc csíkpálfalvi méhész több mint 50 éve foglalkozik méhészettel, szakmáját őseitől örökölte. Jelenleg 220 méhcsaládot gondoz Csíkpálfalva község területén, valamint mézet, méhviaszt, virágport és egyéb méhészeti termékeket készít. 2009 óta biogazdálkodással foglalkozik.
Nagy mennyiségű, minőségi méz előállításához méheit különböző méh­legelőkre vándoroltatja. A méhcsaládok az Olt megyei akácerdőkbe, a dobrogeai hárserdőkbe, a Bărăgan és Dobrogea vidéki napraforgórétekre vándorolnak. Az erdei mézet a hargitai erdők környékéről gyűjtik be.

A csomagolást és krémméz előállítást maga, Lajos Ferenc végzi otthonában, a pályázat során szerzett eszközök felhasználásával. Széleskörű termékpalettáján megtalálható az akácméz, hársméz, erdei méz, vegyes virágméz, napraforgóméz, szárított gyümölcsös méz, magvas méz, propolisz, a mézfélék mellett pedig méhviaszból készült gyertyák, méhpempők (lăptișor de matcă), méhkenyér (păstură) és továbbiak.
Azokról a méhcsaládokról, amelyek nem vándorolnak, Lajos Ferenc anyaneveléssel és virágporgyűjtéssel gondoskodik.

Tagja a Góbé termékeknek (2011), a Székelytermékeknek (2010), és a Transylvania Authentica (2010) védjeggyel is rendelkezik. Számos kiállításon, vásáron vesz részt, méz és mézkészítményei nagy sikernek örvendenek.

Bara Csilla Mária méhész, aki méz, viasz, virágpor és egyéb méhészeti termékek előállítója – 148 méhcsaláddal rendelkezik Csíkpálfalva községben.

A Bioméz Egyesület apikultúrával foglalkozó szakmai egyesület, amelynek fő tevékenységi köre a méhészeti kezdeményezések támogatása, a méztermeléssel kapcsolatos képzések és oktatások szervezése.

Az egyesület célja méhészeti kezdeményezések támogatása, a méz és a méhészeti termékek előállításával kapcsolatos képzések és oktatások szervezése, tanulmányok és projektek kidolgozása a méhészet fejlesztése érdekében.

Zöldi Ștefan méhész, egyéni vállalkozó. Méz, viasz, virágpor és egyéb méhészeti termékek termelője – 70 méhcsalád tulajdonosa Csíkszentmihály községben, Vacsárcsi faluban.

Lázár Tibor méhész, aki méz, viasz, virágpor és egyéb méhészeti termékek előállítója – 90 méhcsalád tulajdonosa Lövéte községében, Somkőhátán.