Parteneriatul nostru este dedicat dezvoltării și promovării apiculturii din Păuleni-Ciuc și din împrejurimi. Scopul nostru este să construim un lanț scurt de aprovizionare, sustenabil și eficient, care să conecteze apicultorii și cumpărătorii locali. Prin acesta, ne dorim să facilităm accesul comunității la produse apicole, la miere de calitate și de asemenea să sprijinim apicultorii locali în activitatea lor. Cu proiectul nostru, ne propunem să consolidăm comunitatea de apicultori și să promovăm agricultura sustenabilă din regiune.

Ce este un lanț scurt de aprovizionare?

Lanțul scurt de aprovizionare (LSA) este cel mai scurt traseu pe care produsul îl parcurge de la producător la cumpărător. Astfel, LSA creează o legătură directă între fabricant și client, minimizând sau eliminând intermediarii. Produsele rămân mai proaspete și își păstrează calitatea, deoarece parcurg un drum mai scurt de la producător la consumator, astfel că necesită un timp mai scurt de păstrare și de depozitare. LSA este, de fapt, o soluție mai sustenabilă și mai conștientă de valorificare prin care consumatorul poate cumpăra produse de înaltă calitate direct de la producători, sprijinind în același timp și activitatea comunităților locale.

Lajos Ferenc, un apicultor din Păuleni-Ciuc, este producător de miere, ceară, polen și alte produse apicole, având în proprietate 220 de familii de albine în comuna Păuleni-Ciuc. De mai bine de 50 de ani se ocupă cu apicultura, meseria fiind moștenită de la tatăl său.

Pentru obținerea unei calități superioare au început să se ocupe cu apicultura ecologică. Cu scopul producerii unor cantități mai mari de miere și îmbunătățirea calității, migrează albinele la pășunile pentru albine, ca de exemplu: păduri de salcâm, de tei, mentă, floarea soarelui.

Migrează stupurile pe pădurile de salcâm aflate în sudul țării, în județul Olt, pe pădurile de tei din Dobrogea, iar pentru floarea soarelui migrează stupurile pe câmpurile din Borogan și Dobrogea.

Albinele lui adună mierea de pădure (mierea de mană) din pădurile din Harghita. În ceea ce privește îmbutelierea, ambalarea și producția de miere cremoasă, toate acestea sunt realizate în propria gospodărie, cu ajutorul echipamentelor achiziționate în cadrul acestui proiect, care ajută la buna desfășurare a acestor activități. Sortimentele lui de miere sunt următoarele: miere de salcâm, miere de tei, miere de pădure (de mană), miere polifloră, miere de floarea soarelui, miere cu fructe uscate, miere cu semințe, propolis, lumânări din ceară de albine, lăptișor de matcă, păstură etc. În această sferă de activitate putem enumera și colectarea polenului și creșterea matcilor în rândul stupurilor care nu migrează.

Produsele acestea se găsesc în rândul produselor Góbé (2011), și în rândul produselor Seciuești (2010), totodată dispun și de marca Trasylvania Authentica (2010). De asemenea, participă la numeroase expoziții și târguri, iar mierea și produsele sale din miere sunt întotdeauna foarte apreciate.

Bara Csilla Mária este o apicultoare care produce miere, ceară, polen și alte produse apicole. – Deține un număr de 148 de familii de albine, în comuna Păuleni Ciuc.

Bioméz este o asociație profesională, având ca activitate principală: susținerea inițiativelor apicole, organizarea unor cursuri de instruire şi pregătire a persoanelor cu privire la producerea de miere de albine.

Scopul asociației este de a sprijini inițiativele apicole, de a organiza cursuri și sesiuni de instruire legate de producția de miere și produsele apicole, precum și de a elabora studii și proiecte pentru dezvoltarea apiculturii.

Zöldi Ștefan este un apicultor care operează ca antreprenor individual. El este producător de miere, ceară, polen și alte produse apicole. Deține 70 de familii de albine în comuna Mihăileni,

Lázár Tibor este un apicultor care produce miere, ceară, polen și alte produse apicole, deținând 90 de familii de albine în comuna Lueta, în zona Somkőháta.