Specialitățile din miere au avut un mare succes

Vizitatorii au putut degusta miere de zmeură, miere de pădure, de pin, de salcâm și amestec de miere la standul Mézözön de la Târgul de Paști al produselor locale și tradiționale din Piața Libertății din Miercurea Ciuc. Mierea cu mentă numită Balsam pentru gât a fost o adevărată atracție. Specialitățile de miere și alte produse apicole au fost întâmpinate cu mare interes.

 

În cadrul evenimentului, organizatorii au prezentat proiectul lor finanțat din fonduri europene care are scopul de a promova cooperarea între operatorii locali din sectorul apicol în vederea vânzării produselor din miere prin intermediul unui lanț scurte de aprovizionare. Parteneriatul Mézözön se angajează să dezvolte și să promoveze apicultura în Păuleni-Ciuc și în împrejurimi. Scopul lor este de a crea un lanț de aprovizionare scurt, durabil și eficient, care să facă legătura între apicultori și clienții locali, de a promova disponibilitatea mierii de calitate și a produselor apicole pentru comunitate și de a sprijini apicultorii locali în activitatea lor.

Proiectul a fost sprijinit de Asociația Székely Gazdaszervezetek Egyesület. Partenerii, apicultorii implicați în proiect: Ferenc Lajos, Csilla Mária Bara, István Zöldi, Tibor Lázár, Asociația Bio Méz, Asociația Csikszéki Mézlovagrend. Liderul proiectului, Ferenc Lajos, un apicultor din Păuleni-Ciuc, a declarat că este apicultor de peste 50 de ani și că a moștenit meseria de la strămoșii săi. Migrează cu stupii în pădurile de salcâmi din județul Olt, în pădurile de tei din Dobrogea, în livezile de floarea-soarelui din Bărăgan și Dobrogea. Colectează miere de pădure din pădurile din jurul Harghitei. În prezent se ocupă de 220 de stupi. Gama sa largă de produse include miere de salcâm, miere de tei, miere de pădure, miere de flori mixte, miere de floarea-soarelui, propolis, pâine de albine, polen și jeleu regal.

În urma proiectului, au fost achiziționate mai multe utilaje și dispozitive: un elevator electric de paleți, o remorcă, un echipament de maturare, omogenizare a smântânii și de încălzire, precum și un echipament de dezinfecție, umplere, dozare, etichetare și alte utilaje. Proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Proiectul va reprezenta o oportunitate de promovare a mierii locale, aducând în cel mai scurt timp produse locale de calitate superioară consumatorilor locali. Acest lucru se va concentra pe importanța lanțurilor scurte de aprovizionare, creând o legătură directă între producător și consumator, reducând sau eliminând intermediarii.

 

Sursa: Bucătăria și Grădina Secuiască

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − 5 =