Parteneriatul Mézözön operează în Păuleni-Ciuc și pe o rază de 50 de kilometri, acționând împreună cu apicultorii locali pentru a livra clienților cea mai bună și mai proaspătă miere. Datorită lanțului scurt de aprovizionare, mierea trece direct de la stupină la masa consumatorului, păstrându-și aromele și nutrienții naturale. Cumpărând de la aceștia, consumatorii nu doar că își susțin propria sănătate, dar contribuie și la dezvoltarea economiei locale, reducând în același timp amprenta asupra mediului. În următoarea serie de articole, îi vom prezenta pe cei care fac parte din parteneriat. Ferenc Lajos, managerul de proiect al Mézözön, precum și Mária Csilla Bara și István Zöldi, au fost introduși în articolele noastre anterioare.
Poate cel mai experimentat participant în cadrul parteneriatului este Tibor Lázár, care este și președintele Asociației Județene de Apicultură Harghita de mai bine de 40 de ani. Așa cum el însuși a spus, s-a născut printre albine. Tatăl său era apicultor atunci când s-a născut, așa că și-a petrecut copilăria alături de albine. În cadrul parteneriatului, a solicitat înființarea unui procesator de miere. Potrivit lui Lázár, acesta face tot ce poate pentru a ajuta apicultorii din zonă și pentru a păstra apicultura pentru generațiile viitoare.
– Am fost contactat prin intermediul Consiliului Județean, iar împreună cu Ferenc Lajos și István Zöldi, am decis să intrăm în acest parteneriat pentru a avea un procesator de miere care să poată fi operat la nivel de fabrică. Am crescut în apicultură și fac totul pentru a ajuta apicultorii din zonă și pentru a lăsa ceva generațiilor viitoare. Astăzi, în lume, lucrurile sunt transportate haotic, și se aduc produse mai ieftine, fie că sunt de calitate bună sau nu, iar mai apoi sunt vândute. Dacă ne uităm la noi, aici, unde ne aflăm acum la o altitudine de 860 de metri, în Harghita, majoritatea plantelor sunt plante medicinale din care albinele colectează nectar, și astfel nici nu încape îndoială ce fel de miere putem produce la nivel local. Asta este ceea ce vrem să le spunem consumatorilor, faptul că într-adevăr ar trebui să folosească și să consume această miere, deoarece îi cunosc originea și cunosc sau au posibilitatea de a cunoaște producătorul ei. Aceasta este o garanție pe care nimeni altcineva nu o poate oferi, decât producătorul local – a menționat Tibor Lázár asupra importanței proiectului.