Mézözön termelőnek és fogyasztónak

Csíkpálfalván, Lajos Ferenc bioméhész gazdaságában nyújtottak betekintést a hétvégén a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének segítségével megnyert pályázatba, melynek célja, hogy elősegítse a helyi piaci szereplők közötti együttműködést a termékek rövid ellátási láncokon keresztül történő értékesítése céljából. Az eseményen a jelenlévők egy rögtönzött, látványos bemutatón megtekinthették az új mézcsomagoló rendszer működését, amely nagyban megkönnyíti a projektben részt vevő méhészek munkáját, főleg az értékesítés terén.

 

A rendezvényen jelen volt Csíkpálfalva község polgármestere Ferencz Csaba, aki köszöntötte a résztvevőket, a házigazdát, a méhészeket, a mézlovagrendet. Az elöljáró hangsúlyozta a kitartás fontosságát, ami a sikert és a fejlődést hozza maga után, utalva a pályázati lehetőség kihasználására. A község első embere méltatta Lajos Ferenc méhész munkásságát, méhek iránti szeretetét, mondván, a rendíthetetlen szeretettel végzett munka meghozza gyümölcsét.

Miklós Szende, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének pályázati tanácsadója ismertette a projektet, amit az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében vissza nem térítendő európai forrásokból finanszírozzák. Állami támogatás 207 645 euró, amiből a reális önrész 40 756 euró. A pályázatban részt vevő partnerek, méhészek – Lajos Ferenc, Bara Csilla Mária, Zöldi István, Lázár Tibor, Bio Méz Egyesület, Csíkszéki Mézlovagrend Egyesület – több gépet, eszközt sikerült beszerezniük, egy elektromos raklapemelőt, utánfutót, érlelő-, krémméz-homogenizáló, melegítőberendezést, valamint egy fertőtlenítő-, töltő-, dugaszoló-, címkézőgépet, melynek működését az est folyamán be is mutatták a jelenlevőknek, ami látványos fénypontja volt a rendezvénynek.

A többi között megtudtuk, hogy a projektnek köszönhetően lehetőség nyílik a helyi méz támogatására, a prémiumminőségű helyi termékeknek a lehető legrövidebb úton való eljuttatására a helyi fogyasztókhoz. Mindezzel a rövid ellátási lánc fontosságát helyezik középpontba, így közvetlen kapcsolatot teremtve a termelő és a fogyasztó között, csökkentve vagy teljesen kiiktatva a közvetítőket.

 

Forrás: Hargita Népe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + 15 =